Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej

Kup żur w butelce.

W ostatnich latach rzadko już jemy obiady z dwóch dań. Z powodu chronicznego pośpiechu, a przez to chęć szybkiego najedzenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz potraw kiedyś oferowanych najczęściej jako to większe danie. Jednak typowo polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samodzielnie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałą pozycją na karcie dań barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie serwowane podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.

Barszcz biały a żurek – Zakwas na bazie mąki żytniej lub pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?

Jeżeli zapyta się Polaka o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to momentalnie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób często nie widzi najważniejszej różnicy pomiędzy tymi daniami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem co do zasady barszcz biały przygotowuje się na zakwasie mąki pszennej, żurek zaś – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co różni te zupy, choć powinno się ostro zaznaczyć, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem subiektywnych upodobań oraz kunsztu kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej grzybów oraz warzyw. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem sprawa jest nieco bardziej złożona, bowiem w ramach tej grupy zup wymienia się trzy typy:
– kwaśny, gęsty żur gotowany zwykle z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z jajkiem oraz pieczywem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kostki ziemniaków zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.

Bazę na żur bądź barszcz biały można kupić

Wykonanie zakwasu na wyliczone wyżej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W poradnikach kulinarnych znaleźć można wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wykorzystać. Używając jednak domowy zakwas trzeba zaplanować przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, gdy chętka np. na żurek przyjdzie do was niespodzianie, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych online, jak i tradycyjnych, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym ugotujemy przepyszny barszcz biały i żurek staropolski bądź śląski.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]