Kiszoną kapustę kupisz na artmankiszonki.pl.
Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką polskiej kuchni. Jest ona składnikiem wielu dań i każdy Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.
Liczne substancje odżywcze i witaminy z grupy B – co znajdziesz w kapuście kiszonej?
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem te dwa określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych wynalezionych na skutek poszukiwania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne przechowywanie strawy. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś spożywanie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin, których pozyskanie w chłodne miesiące było o wiele bardziej skomplikowane niż obecnie. A warto zaznaczyć, że w kapuście kiszonej jest dużo substancji koniecznych dla poprawnego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B1, B5, B12). Co więcej, kwaszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, wapnia czy potasu. Równocześnie to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, dlatego rekomenduje się jego spożycie osobom pragnącym schudnąć.
Kwaszona kapusta – w surówkach oraz w daniach głównych
Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy jako bazowy składnik potraw, jak i jako przystawka do nich. Nieprzetworzoną najczęściej spożywa się ją jako surówkę z marchewką lub cebulą, która współgra z potrawami z ziemniaków i ryb, a rzadziej na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także produkt, który doskonale harmonizuje z pieczarkami oraz mięsem, toteż robi się z niej farsz do pierogów, krokietów i łazanek. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy ukochanych polskich dań – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy albo bigosu.
Zasadniczo każdy szef kuchni posiada własny przepis na kapustę kiszoną, jednakże obecnie okazjonalnie kisi się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania produktów spożywczych na czas zimy. Kwaszoną kapustę w małych oraz dużych opakowaniach bez problemu kupić można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kwaszoną.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]