Jakie witaminy i minerały dostarczają kwaszone ogórki?

Dowiedz się więcej o kiszonych ogórkach na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź w formie dodatku do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.

Czym wzbogacić walory smakowe ogórków kwaszonych

Kwaszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest całkiem proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki bądź duże gliniane garnki, w których surowe ogórki zalewa się solanką, a następnie stawia się pojemnik na nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą zjeść ogórki już po paru dniach – ogórki tego rodzaju nazywamy „małosolnymi”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jednak smak ogórków kiszonych można urozmaicić także różnymi dodatkami, przykładowo cząstkami marchwi, czarnym pieprzem lub liśćmi czarnej porzeczki. Oczywiście nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, aby na własną rękę przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada też piwnicę albo spiżarkę, w której może przechowywać przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że musimy zrezygnować z kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w workach foliowych czy w kubełkach, które bez przeszkód da się schować w lodówce.

Jakie minerały i witaminy znajdują się w ogórkach kwaszonych?

Od wieków powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa dobrze wpływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo wraz z kwaszonkami konsumujemy pomocne bakterie, które redukują pH jelit i pozytywnie oddziaływają na ich florę, poprawiając w ten sposób proces trawienia. Ale na tym nie koniec! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kcal w 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i D, jak również niemało minerałów niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, magnez, żelazo, selen czy potas. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeżeli nie odpychają kwaskowate smaki, nie warto wyrzucać go po zjedzeniu kwaszonek, tylko wykorzystać go do zupy ogórkowej albo wypić, bo w trakcie kwaszenia witaminy przechodzą po trosze do zalewy. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak pokaźna ilość soli.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]