Dowiedz się, gdzie kupić ekologiczne przetwory, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od szybkiego rozwoju przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od początku XX wieku, artykuły konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej wypełniać różnymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Lecz razem z coraz szerszym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jak może to wpływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni towarów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.
Ekologiczna żywność – z upraw nie stosujących chemicznych pestycydów i nawozów
Żeby dany produkt oferowany w naszym kraju mógł nazywać się „eko”, musi spełnić wiele warunków. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wykonane muszą zdobyć odpowiednie certyfikaty nadawane przez wyznaczone do tego laboratoria. Kluczową jednakże właściwością spożywczych artykułów ekologicznych jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia owoce i warzywa uprawiano z zachowaniem kluczowych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie używali chemicznych środków ochrony roślin ani nawozów, które mogłyby negatywnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które także są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre bowiem nawozy wywołują odkwaszenie gleby lub zanieczyszczają wody powierzchniowe, a opryski upraw chemicznymi pestycydami często skutkują śmiercią pożytecznych owadów. Tymczasem ekologiczna uprawa powoduje, że rośliny cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, że mniej tych niezdrowych związków dostanie się do ustroju ich konsumentów.
Kupujesz ekologiczną żywność? Sprawdzaj szczegółowo informacje na etykiecie
Przetwory ekologiczne podlegają nieustannej kontroli na wszystkich etapach produkcji, w tym także w czasie przechowywania oraz przewozu. Co istotne, jeśli przetwór spełnia kryteria, jego producent nie licząc typowych informacji m.in. o wadze netto, miejscu produkcji ingredientów, kaloryczności, warunkach przechowywania i dacie trwałości, musi również koniecznie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli listek ułożony z gwiazd na zielonym tle. Wypatrując żywności ekologicznej trzeba więc czytać starannie etykiety produktów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie informację o zdobytych certyfikatach.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]