Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Więcej o soli himalajskiej różowej.

Sól to substancja konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu należy ich używać w kuchni?

Sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne użycie soli ma niepożądany wpływ na zdrowie, to jej odpowiednie dawki (nieprzekraczające 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż mających prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo potrzebnych pierwiastków i minerałów, takich jak selen, magnez czy wapń, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, potasu i żelaza

Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią cynku, magnezu czy wapnia, a więc składników koniecznych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie traci swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]