Czy można nauczyć się food pairingu?

Więcej informacji o food pairing.

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do określonych połączeń smakowych, nie oznacza to, że parowanie ze sobą potraw, które na pierwszy rzut oka kompletnie do siebie nie pasują, nie może przynieść interesujących i, co ważne, apetycznych rezultatów. Przekonujemy się o tym na każdym kroku. Silny wpływ na nasz zmysł smaku miało zapewne otwarcie się na odmienne zwyczaje kulinarne, a także możliwość zakupu niedostępnych dotąd w naszym kraju artykułów spożywczych. Dzięki temu choćby kombinacja mięsa z egzotycznych sosami owocowymi rzadko już zaskakuje. Ci, którzy rozsmakowali się w takich wyjątkowych fuzjach smaków chętnie rozpoczynają swoje próby i samodzielnie szukają jeszcze bardziej dziwnych zestawień. Żeby te aczkolwiek dały wyczekiwane skutki, warto wpierw wyposażyć się w fachową wiedzę.

Food pairing – poznaj nowe smaki

Jeżeli chcemy, by nasze kulinarne eksploracje faktycznie były źródłem ekscytacji i umożliwiały odkrycie nowych smakowych przyjemności, trzeba postępować zgodnie z zasadami przyjętymi w nowoczesnej sztuce kulinarnej. Te, rzecz jasna, są jedynie wytycznymi, których należy przestrzegać, żeby smaki łączyły się w nieprzeciętną, a jednak harmonijną całość. Dobrze zrobimy, jeśli nauczymy się food pairingu. Tak tytułuje się się umiejętność zestawiania ze sobą smaków, które w ogólnym przekonaniu uważane są za kompletnie od siebie różne. Wszelkie wytyczne food pairingu są tymczasem wnikliwie przemyślane, a u ich podstaw leży głęboka wiedza z zakresu biochemii, dotyczącą zwłaszcza proporcji poszczególnych substancji w stosowanych produktach. Food pairing dotyczy nie tylko jedzenia, lecz też napojów (w tym tych zawierających alkohol).

Food pairing polega na sporej wyobraźni oraz instynkcie

Do eksperymentów z food pairingiem potrzebne są wyczucie oraz spora fantazja, niemniej jednak to nie one będą kluczowe. W większym stopniu liczy się znajomość zawartości poszczególnych substancji w komponentach potraw oraz tego, jak reagują one z innymi związkami. Dlatego rozsądną decyzją będzie uczestnictwo w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez zawodowego szefa kuchni – tym bardziej, że podzielenie się elementarną wiedzą trwa na ogół kilka godzin.

Dane:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]